4 Aralık 2012 Salı

Kaztüyü Yorgan Antialerjik Mi?

HANGİ YORGAN SAĞLIKLI?

İpek yorgan, pamuk yorgan, elyaf yorgan, kaz tüyü yorgan, mikrofiber yorgan, boncuk elyaf, bambu, silikon, ve daha pek çok aklımıza ilk başta gelmeyen isimler.. Piyasada çok farkli sayıda yorgan çeşitleri ve dolgu malzemeleri yer almaktadır. . Tüm bu alternatifler arasında doğru seçimi yapmak ilk bakışta zor ve karmaşık gelebilir.

Sentetiklerin ve kimyasalların hayatımıza girmesiyle son dönemde hızla artan ALERJİ vakalarından sonra ise artık dolgu maddesinden bağımsız olarak, "ANTİALERJİK" ya da "ANTİBAKTERİYEL" sıfatları hemen hemen her yorganın önüne getirilmekte ve bu seçimi giderek zorlaştırmaktadır ve beraberinde pek çok soru işareti doğurmaktadır. 

- Hangi yorgan antialerjik? 
- Antialerjik yorganın özellikleri nedir? 
- Kaz tüyü yorgan gerçekten antialerjik midir?

Bu şekilde önümüzse çıkan yorganların maalesef büyük bir kısmı sadece "pazarlama" taktikleridir. Oysaki insan sağlığı tüm ticari beklentilerin ve kaygıların HER ZAMAN önünde gelmelidir.



Peki satın alacağımız yorgan veya yastığın GERÇEK ANTİALERJİK ve ANTİBAKTERİYEL olduğunu nasıl anlarız?





1) Yorgan dolgu malzemesinin doğal/organik liflerden oluşması gerekir. 
Sentetik dolgu malzemeleri poşet artıklarından elde edilmektedir. Bu maddeler yüksek oranda kanserojendir ve kesinlikle uzak durulması gerekmektedir.

Tekstil sektöründe kullanılan lifleri 2 grupta incelemek mümkündür:

      a)      Kimyasal lifler
      b)      Doğal lifler

Bundan 2 yıl öncesine kadar piyasada sıklıkla kullanılan sentetik lifler, dünya tekstil endüstrisinin en önemli hammaddelerinden olmakla beraber birtakım sağlıkla ilgili dezavantajlara sahiptirler. Tüketicilerin ve üreticilerin konforlu, sağlıklı ve antibakteriyel ürünlere olan talebi ve arayışları insanları doğal kaynaklara yöneltmiş ve doğal lifler, kaliteli tekstil ürünlerinde kullanılmaya başlamıştır.

2) Yorgan kılıfının doğal/organik liflerden oluşması gerekir.
Kullanacağınız/Satın alacağınız yorganın veya yastığın içi gibi dışının da organik ve antibakteriyel olması gerekmektedir. Aksi taktirde dolgu maddesinde barınamayan mayt ve akarlar yorgan ve yastık kılıfında barınırlar ve solunum yoluyla vücudunuza girerler.


3) Üretiminde kimyasal madde kesinlikle kullanılmamalıdır. 
Cildinize bire bir temas eden bu ürünlerde, sağlığınız için kimyasal katkı maddesi bulunmamalıdır. Kaz tüyü ve kuş tüyü yorganların, hayvan tüyü alerjisi olan kişiler tarafından kullanılabilmesi için 5 ya da 6 farklı kimyasal sıvılarla yıkama işlemine tabi tutulmaktadır. Bu yıkama işlemleri sayesinde cilt alerjisi en aza indirgenmektedir ancak bu sefer de kimyasal madde kullanılmaktadır.
Son dönemde bambu yorganlar piyasada yer almaktadır. Bambunun doğal rengi sarıya yakındır. Ancak bazı üreticilerin bambu yorganları beyaz ya da krem rengidir. Bunun sebebi, bambu liflerinin kimyasal "ağartma" işlemlerine maruz kalmasıdır. Bu nedenle doğal özelliklerini kaybederler.

4) Yorgan kılıfında renkli, boyar madde bulunmamalıdır. 
Renklendirme varsa bile mutlaka ama mutlaka organik kök boyalarla yapılmış olmalıdır. Aksi taktirde kimyasal boyalarla renklendirme işlemi yapıldığından, sağlığınız için sakıncalıdır.

5) Yorgan ve yastığınızın dolgu maddesi KARIŞIMSIZ olmalıdır.
Son dönemde yorgan ve yastık üreticileri, organik bambu, kenevir, pamuk gibi dolgu maddelerini yorganlarda kullanmakta ve Organik Bambu, Organik Pamuk Yorgan gibi isimlerle tüketicilerle buluşturmaktadır. Ancak yorganın etiketine bakıldığında, dolgu malzemesinin %20-30'unun bambu ya da pamuk gibi doğal liflerden, geri kalan %70-80'inin ise elyaf ve silikon gibi kimyasal sentetik liflerden oluştuğunu görülmektedir. İpek, bambu, kenevir doğal lifler olmakla beraber antibakteriyel özelliğe sahiptir. Ancak maliyetten kısmak adına bu lifler diğer sentetik liflerle birlikte kullanıldığında doğal, organik ve antibakteriyel özelliklerini kaybetmektedirler. 
Bu sebeple yorgan ve yastığınızın KARIŞIMSIZ, TAMAMEN DOĞAL LİFLERDEN OLUŞTUĞUNDAN emin olunuz.

6) Yorgan ve yastığınızın dolgu maddesini kontrol edin.
Yorganınızın içinde karışımsız doğal lifler olduğunu nasıl anlarsınız? Tabii ki gözlerinizle görerek!
Satın alacağınız yorganın dolgu maddesini görün ve mutlaka dokunarak hissedin. Unutmayın ki saklayacak bir şeyi olmayan üreticilerin ürünlerinde, dolgu maddesini görebilmeniz için bir fermuar alanı mevcuttur.


Tüm bu sağlıklı özelliklerden yola çıkarak söyleyebiliriz: SILKY DREAMS ürünlerinin içi %100 saf dutipekböceği (mulberry silk) ipeğindendışı ise %100 organik pamuktan oluşmaktadır.  Ürünlerimizde hiçbir katkı maddesi ya da kimyasal kullanılmamaktadır. İpek zaten doğanın bir mucizesidir ve saf halde kullanılır. Yorgan kılıfında yer alan organik pamuk lifler ise tamamen doğal liflerden oluşmaktadır ve karışımsızdır.
SILKY DREAMS İPEK ÜRÜNLERİNİN dolgu malzemesini, kenarındaki fermuar kısmından görebilir, ipeğin yumuşaklığını, konforunu ve kalitesini hissedebilirsiniz!

Çünkü bizler için, siz değerli müşterilerimizin sağlığı, konforu ve memnuniyeti, tüm finansal getirilerin önünde, her zaman 1. sırada yer almaktadır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder